وسیله ای که امروز در تمامی آشپزخانه ها وجود دارد اجاق گاز است. استفاده از این وسیله زیاد است چرا که به صورت روزانه با آن سروکار داریم. به دلیل استفاده زیاد از این وسیله و ارتباط اجاق گاز با مواد قابل اشتعال رعایت ایمنی اجاق گاز در درجه اول حائز اهمیت است. به تکرار دیده شده است که اجاق گاز هایی که ما در آشپزخانه از آن استفاده می کنیم، متحمل حوادث ناگواری شده اند که دلیل آن ها خیلی پیچیده نبوده و یک سهل انگاری ساده باعث به وجود آمدن این چنین حوادثی گشته است.
در ادامه به توضیح مواردی می پردازیم که حاوی نکاتی برای آشنایی با خطر های این وسیله و ملزم دانستن آن برای رعایت نکات ایمنی اجاق گاز هستیم.
مطالب مرتبط : علت زرد سوختن شعله ی اجاق گاز چیست؟
- اجاق گاز را در معرض جریان باد و پنکه های برقی و یا زیر پنجره قرار ندهید؛ زیرا هنگامی که آتش خاموش شود و مولکول های گاز در هوا پخش باشند می تواند حادثه آفرین باشند.
- ایمنی اجاق گاز هایی که مجهز به ترموکوبل هستند بسیار بیشتر از سایر مدل ها می باشد؛ زیرا هنگامی که شعله گاز خاموش می شود، جریان گاز متوقف می شود. به همین خاطر جهت ایمنی اجاق گاز حتما اجاق گازی که می خرید به ترموکوبل و پیلوت مجهز باشد.
- حواستان به غذا باشد وحتی الامکان از سر رفتن غذا روی اجاق گاز خودداری کنید. اگر اجاق گاز شما به استاندارد های ایمنی مجهز نباشد، می تواند منجر به نشت گاز شود و خطرات احتمالی را به دنبال خواهد داشت.
- اگر روغن یا چربی روی گاز مانده و باعث آتش گرفتن شد، کافی است شیر گاز را ببندید و با انداختن یک پارچه خیس آتش را خاموش کنید.
- برای هر دستگاه اجاق گاز یک انشعاب گازدار که شیر هم داشته باشد و هم چنین داشتن یک دودکش برای تخلیه هوا ضروری است.
- هر شیلنگ مناسب و قابل استفاده وسایل گاز سوز مانند اجاق گاز نیست و باید که فقط از شیلنگ های دارای استاندارد استفاده شود و طول شیلنگ نباید بیشتر از یک و نیم متر باشد.
- جهت ایمنی اجاق گاز از شیلنگ هایی که جنس شان پلاستیکی و مسی است استفاده کنید تا در مقابل صدمات محفوظ بمانند.
- ظروف سنگین را به هیچ وجه روی اجاق گاز قرار ندهید و ظروف را طوری قرار دهید که با شیلنگ گاز برخورد نداشته باشد.
- اگر فاصله شیر تا اجاق گاز شما به طول ۵ متر است از لوله مسی استفاده کنید و اگر فاصله شما بیشتر از این ۵ متر بود از لوله های فولادی که مخصوص گاز شهری است، استفاده کنید.
- محلی که برای اجاق گاز در نظر گرفته اید شیب نداشته باشد که احتمال سقوط آن باشد.
- از هرگونه دست کاری اجاق گاز بپرهیزید.
- از نزدیک شدن کودکان به اجاق گاز خودداری کنید در منزل به کودکان استفاده درست از اجاق گاز را آموزش دهید.
- اشیا و لباس هایی که قابل اشتعال هستند را در کنار بخاری و وسایل گاز سوز قرار ندهید.
- در فاصله های زمانی کوتاه اتصالات را بررسی کنید و از سالم بودن بست های مربوط به لوله های گاز اطمینان حاصل کنید.
- برای تست نشت گاز به هیچ عنوان از شعله کبریت استفاده نکنید.
- در هنگام تمیز کردن مشعل های اجاق گاز و شعله پخش کن ها دقت کنید.
- این کار ضمن این که باعث تمیز ماندن اجاق گاز شما می شود، مصرف گاز را تا حد زیادی کاهش می دهد.
- توجه داشته باشید که شعله گاز هنگام سوختن به رنگ آبی باشد.
- از نصب آبگرمکن گازی و سایر وسایل گاز سوز در حمام اجتناب کنید.
- در صورتی که بوی گاز را استشمام کردید، فوراً شیر گاز را ببندید و از روشن کردن لامپ و زدن کبریت و فندک خودداری کنید و فیوز اصلی برق را قطع کنید.
- برای ایمنی ساختمان خود کپسول آتش نشانی در منزل داشته باشید.
- در صورتی که هرگونه اشکال در اجاق گاز مشاهده کردید، موضوع را جدی بگیرید و برای رفع اشکالات آن به نمایندگی های محصول مراجعه فرمایید.